MARILLASZAPPAN / info@marillaszappan.hu

MARILLASZAPPAN / info@marillaszappan.hu

Blog

Hitvallás

Marilla
2021.02.21 00:00
Hitvallás

A mi családunkban nem fordult elő semmilyen megbetegedés, amely elvezetett volna oda, hogy száműzzem a bolti kozmetikumokat a fürdőszobánkból. Tanulmányaim során azonban kezdett tudatosulni bennem, hogy legalább olyan fontos a bőrrel érintkező anyagok mibenléte, mint a tápláléké, melyet magunkhoz veszünk, és lenyelünk!

Amint ez világossá vált számomra, elkezdtem módszeresen elolvasgatni a kozmetikumok összetevőit, és egyáltalán nem tetszett, amit láttam! Bár nem vagyok kémikus, így sokszor utána kellett néznem a kimondhatatlan nevű összetevőknek, nem sajnáltam az energiát, és minduntalan elcsodálkoztam: minek egy krémbe, vagy tusfürdőbe ez a számtalan mesterséges adalék, amikor nagyanyáink tökéletesen megvoltak a természet adta lehetőségekkel is? Miért kell még jobban habosítani, illatosítani, állagjavítani, miközben érzékeink eltompulnak, az allergiások száma pedig folyamatosan emelkedik?

Világunkat mindig - és egyre inkább - a pénz, a piac, és a túlzások uralják. Értünk, vevőkért - pontosabban a pénzünkért - versenyezve születnek a "jobbnál-jobb" termékek, elfelejtve közben, hogy módszeresen mérgezzük életünket és Földünket.
Mindeközben lassan átesünk a ló túloldalára is... Bűnösnek kiáltjuk ki a parlagfüvet (holott vele nőttünk fel), és hovatovább mindenben az ördög fenyegetését látjuk. Persze, valószínüleg itt már a káros hatások halmozódása is közrejátszhat, mert napjainkban annyi mindennel találkozik a szervezetünk, hogy végül a korábban ártalmatlan dolgok is, túlzott reakciót válthatnak ki belőlünk.


A csodálatos és gyógyító illóolajok például ugyanúgy allergiát okozhatnak egyeseknél mint a szintetikus illatok, ezért minden ilyen összetevőjét - bár természetesek - külön fel kell tüntetni a termék címkéjén.
Ezzel szemben a szintetikus illatokat csupán "parfum"-ként jelölik a gyártók a kozmetikai alkotók között, így nem áll rendelkezésünkre közvetlen információ hosszú távú hatásaikat illetően.

Való igaz, hogy manapság a ránk ömlő, mérhetetlen mennyiségű információból, rendkívül nehéz kiválasztani a helytállót. Gyógyítóként az egyik legnagyobb tapasztalatom, hogy nincs igazán szabály..! Minden ember különböző módon reagál mindenre, legyen az táplálék, diéta, vitamin, vagy terápia. Amire egyikünk esküszik, az a másiknak a legjobb szándékkal sem használ, és ami egyikünket megbetegíti, azzal a másikunk vígan éldegél.

Meg kell tapasztalnunk, mi a legjobb számunkra, és mitől kell tartózkodnunk, és nekünk kell felelősséget vállalni önmagunkért. Tudta ezt a jó öreg Hippokratész is, aki már akkoriban így szólt betegeihez: "Ha nem vagy kész változtatni az életeden, nem lehet segíteni rajtad!"

Lassan rájöttem, hogy ha saját magam nem figyelek oda mit eszem, és mit kenek magamra, az égvilágon senki nem fogja ezt helyettem megtenni! Arra jutottam hát, igyekszem kizárólag a valós szükségleteinket figyelembe venni, és - amennyire lehet - visszatérni a legtermészetesebb megoldásokhoz, mert a felesleges kémiai adalékokat - még ha nem is oly káros mind - ne halmozzuk magunkban.

Persze nem szabad elfelejtenünk, hogy nem kizárólag fizikai okai lehetnek problémáinknak. Az ember, test-lélek-szellem csodálatos hármasságában él, és erre bizony hajlamosak vagyunk legyinteni! Pedig élhet valaki a legegészségesebb táplálékokkal, edzheti testét a legmodernebb eszközökkel, ha közben a lelkében nincs béke és harmónia, elméjét és tudatalattiját pedig folyamatosan lehúzó energiákkal mérgezi. Dédelgetjük magunkban a dühöt és irigységet, úton-útfélen panaszkodunk és vádaskodunk, hagyjuk, hogy átmossa agyunkat a média, és közben már nem elég ok az örömre, ha kisüt a nap... Pedig az élet, ilyen aprócska örömökből áll, amiket ha észreveszünk, nem csak végigbotorkáljuk az életünket (ami egy idő után, egyébként is igen rövidnek tűnik), hanem élvezzük minden napját!

Ezt kívánom mindenkinek őszintén, és remélem ezekhez az apró örömökhöz kicsit hozzá tudunk járulni kézzel, szívvel, lélekkel készített termékeinkkel!