MARILLASZAPPAN / info@marillaszappan.hu

MARILLASZAPPAN / info@marillaszappan.hu

Blog

Az agyagok

Marilla
2021.03.29 18:20
Az agyagok

Agyagok - a természet esszenciális ajándékai.

Az agyag üledékes kőzet, mely finomszemcsés, igen kicsi – 0,02 mm szemcseméretű - összetevőkből áll. Az agyagásványokon (kaolinit, montmorillonit, stb.) kívül tartalmaznak kvarcszemcséket, szerves anyagokat, meszes vagy kovasavas kötőanyagokat. Egyes fajtái (így pl. a bentonit) nagy mennyiségű vizet képesek felvenni a kristályrácsok és a mikronméretű szemcsék közé, melyet finom kapillárisokban megkötnek. A szemcse mérethatárt azért szabták meg 0,02 mm-ben, mert az így kialakult hézagok bakteriálisan már nem járhatók át.

A természetes agyag tulajdonságait leginkább az agyagásványok, és azok arányai határozzák meg. A legfontosabb agyagásványok: kaolinit, montmorillonit, bentonit, illite. A tulajdonságokat meghatározó további tényezők: a mész, gipsz, vas, egyéb anyagok jelenléte.

Gyógyászati agyagként történő első feljegyzett használata, az ókori Mezopotámiából való. Az egyiptomi fáraók orvosai szintén gyakran alkalmazták a Nílus agyaghordalékát, mint gyulladás, és fertőzés gátló szereket. Jó volt a bőr sebeire éppúgy, mint belsőleg, pl. bélproblémákra. Kleopátra szépítőszerei között is szerepelt, hogy segítségével a királynő könnyedén megőrizze fiatalos arcszínét. Bennszülött népek az egész világon mind mai napig széles körben alkalmazzák.

Kozmetikai szempontból az agyagoknak kicsit különböző hatásaik vannak, de mind rendelkeznek abszorbens tulajdonságokkal (megkötik a méreganyagokat külsőleg, belsőleg).

A kozmetikában használt agyagokat általában a színükkel jellemzik, melyek a bennük lévő összetevőkről ad képet: a zöld a redukáló vas ionoktól zöld, a sárga és a vörös az eltérő kémiai környezetben lévő, oxidatív vas iontól olyan, de emellett az adott lelőhelynek megfelelően még sokféle szervetlen ásványi anyag árnyalja a képet.

Mire használjuk őket?

Zöld Illite
Normál, vagy enyhén zsíros bőrre való, mélytisztításra és méregtelenítésre kiváló.

Zöld Montmorillonit
Elsősorban a zsíros, pattanásos bőr hálás érte. Nagy mennyiségű vizet képes megkötni, és erőteljes tisztító hatású. Magas szilíciumtartalma révén erősíti és rugalmasítja a bőrt, a hajat és a körmöket.

Zöld agyaggal készítettük Nektek az ÁLOM ALOE, a SZÉN, és a HAJBÓK szappanunkat.

Rózsaszín kaolin
A vörös és a fehér agyagok keveréke. Az érzékeny, száraz, érett, vízhiányos bőr nagyszerű támogatója.

A csodás, rózsaszín agyag a VIRÁGOSKERT szappanban öltött új testet.

Vörös és sárga Illite
Normál, vagy enyhén zsíros bőrre, szintén magas szilícium tartalommal. Színűket az eltérő vasoxid tartalom határozza meg. Megerősíti és rugalmassá teszi a bőrt, élénkíti a vérkeringést, tonizál, regenerál.

Fehér kaolin
Minden bőrtípusra. Gyengéden hámlasztó, kiválóan tisztít, bársonyosít. A legsemlegesebb agyag fajta, viszonylag kevés fémoxid tartalommal.

A fehér agyag, a borotválkozáshoz nélkülözhetetlen BORBÉLY szappan alapanyaga.