MARILLASZAPPAN / info@marillaszappan.hu

MARILLASZAPPAN / info@marillaszappan.hu

Blog

A selyem

Marilla
2021.04.15 17:15
A selyem

A selyem, saját súlyának akár 300-szorosát is képes vízből megkötni, így ideális hidratáló bőrápoló. Azóta használják luxus alapanyagként kozmetikumokban is.

A hernyóselyem, a selyemhernyó mirigyváladékából keletkezett finom, fényes, rugalmas szál. Alkotóeleme a fibroin, amit a szericin tart össze. Kémiailag mindkettő a fehérjék csoportjába tartozik. Szövésre való alkalmasságát a kínaiak ismerték fel, már időszámításunk előtt 3000 évvel. Feldolgozásának titkát 25 évszázadon át oly szigorúan őrizték, hogy halálos bűnnek számított egy selyemhernyót, – vagy akár egy petét is – kivinni az országból!

Az ismert kínai gondolkodó, Konfuciusz szerint a selyem története Kr. e. 2640 körülre nyúlik vissza. A legenda szerint ugyanis Hszi Ling Si kínai császárné véletlenül beleejtett forró teájába egy selyemgubót, ami a hőtől meglágyult, és hosszú, finom fonalat eresztett le.

Az ókori Kínában könyveket is írtak selyemszövetre. A selyemkönyveket leginkább felcsavarva tárolták, egy-egy ilyen tekercset csüannak neveztek.

Bár a kínaiak nagyon szigorúan őrizték a selyem titkát, időszámításunk szerint 200 körül az mégis eljutott Koreába, 300-ban pedig Indiába is.

A 18. században hazánkban is számos selyemmanufaktúra működött, többek között itt Óbudán, a selyemcérnázó (filatórium). Erről a gyárról kapta ma is ismert nevét az óbudai Filatorigát. 1786-ban kezdett dolgozni – ugyancsak Óbudán – a Selyemgombolyító.

A XX. század elején egy selyemgyár igazgatója jött rá arra, hogy a selyem kiváló bőrápoló tulajdonságokkal rendelkezik. Mindez azután vált világossá számára, amikor észrevette, hogy folyékony selyemmel dolgozó munkásnői kezének bőre, átlagon felül selymes, ápolt, és puha.
Mint kiderült, a selyem protein szerkezetileg nagyon hasonló az emberi bőrben található fehérjéhez, és igen gazdag aminosavakban. Könnyen bejut a bőr szöveteibe, javítva annak rugalmasságát, és kiegyensúlyozva nedvességtartalmát. 

SELYEM, BORBÉLY, és HAJBÓK szappanunkba - az értékes olajak és vajak mellé - mi is kevertük selyemproteint, hogy fokozzuk ápoló, selymesítő hatásukat. Próbáld ki Te is! :)