MARILLASZAPPAN / info@marillaszappan.hu

MARILLASZAPPAN / info@marillaszappan.hu

Blog

A gésák világa

Marilla
2021.05.26 14:51
A gésák világa

A japán gésák a különlegesség képviselői fehér sminkjükkel, tornyos fizurájukkal, finoman elegáns öltözékükkel, lényük varázsával. 

A gésa vagy geiko, tradicionális japán szórakoztató művész, aki épp oly jártas a klasszikus zenében és a táncban, mint az irodalomban, költészetben, a tea szertartások rejtelmeiben, vagy a stílusos társalgásban, és etikettben.

A gésák eredetileg férfiak voltak, és először a 11. században jelentek meg Japánban. Feladatuk a kurtizánok és partnereik szórakoztatása volt.

A női gésák a 17. század szülöttei, szigorú megjelenési, viselkedési szabályokkal, és feladatkörökkel. A gésák – a közhiedelemmel ellentétben – nem kurtizánok, hanem koruk művelt, és fegyelmezett művészei voltak, akik csak a gazdag arisztokraták számára voltak elérhetők, és társadalmi pozíciójuk igen magas volt. Kimonójuk övét a hátukon kötötték meg, ezzel is jelképezve különbözőségüket a prostituált oiranoktól (akik elöl kötötték meg övüket). Gyermekkoruktól kezdve, igen hosszú időt töltöttek tanulással és felkészüléssel, őket hívták maikóknak (tanuló gésának). Taníttatásuk nagyon sok pénzbe került, melyet a gésaház (okija) fizetett, és melynek összegét később a gésa saját keresetéből fizette vissza. Hagyományosan lehetett a gésáknak pénzügyileg támogató pártfogójuk (danna) is, általában egy gazdag férfi személyében.

A gésák, az általuk viselt fehér sminkkel is a műveltséget, finomságot, érzékiséget közvetítik. A sötétebb barna bőrt a korábbi századokban alacsonyrendűnek, közönségesnek tartották.
Az általuk használt különleges fehér arcfesték neve osiroi vagy siro-nuri. Régen ez a festék káros ólmot tartalmazott, amely miatt nem volt ritka az ólommérgezés, emiatt később rizsporra cserélték az anyagot. A fehér festékkel, tükrök segítségével tarkójukat – a Japánban tradicionálisan erotikusnak tartott testrészt – is festik (sávosan), melytől nyakuk hosszabbnak, a festés pedig maszk jellegűnek hat. Ajkaikat növényi festékkel varázsolják pirosra, amelyet kis tálkákban tárolnak, és precíz ecsettel visznek fel. Mára ezek az anyagok is modernebb, könnyebben kezelhetőbb változatban érhetők el számukra. Piros és barna szemöldök ceruzával rajzolják meg a szemöldökök vonalát, szemhéjtussal, valamint rózsaszín és piros festékkel emelik ki a szemet. Ha elrontják a sminket, minden festéket le kell mosniuk és kezdeni elölről az eljárást, hiszen a gésáknál nem lehet csak egy-egy részt javítani.
A maikóknak kötelezően, mindig kell viselniük a fehér sminket, egy gésa viszont kb. 30 éves kora után, már csak kiemelt alkalmakkor festi ki magát tradicionálisan.

A gésák gondosan fésült hajviseleteit finoman megmunkált fésűk és hajtűk díszítik. Ezek korábban nagyok és feltűnőek voltak, a felsőbb osztálybeli nőknek pedig még díszesebbek. A gésáknak képzésük része volt, hogy egy kis támasztékkal a nyakuk alatt kellett aludniuk párnák helyett, így tökéletes maradhatott a frizurájuk. Ma a modern gésák gyakran használnak parókát munkájuk során, míg a maikók természetes hajukat viselik, melyet hosszúra kell növeszteniük, hogy dolgozni lehessen vele.

A gésák aranykorukat a 19. sz. végén, 20. sz. elején élték, amikor magas ranggal, jelentős befolyással rendelkeztek. Bár napjainkra számuk jelentősen lecsökkent, társaságuk ma is kivételes időtöltés, és épp oly varázslatosak, mint elődeik.