Új jelszó kérése
 
EZ+AZ (blog)
2014.11.19 23:29

Török fürdő

 

 

Szulejmán világa - avagy a csodálatos török fürdők!

török fürdő


A víz tisztító áldását a Próféta örökül hagyta kővetőire, amikor a lelki megtisztulás előfeltételéül, a testi tisztálkodást írta elő. A törökök kedvelt fürdői voltak az ilidzsa (gyógyfürdő), illetve a hamam (tisztasági fürdő).
török fürdő

 

A fürdőzés élvezetének egyébként otthon csak a leggazdagabbak hódolhattak, a közember közfürdőkbe járt. A fürdők építészeti kialakítása szimbolikusan az univerzumot képezte le, a fürdő maga pedig a paradicsomot jelképezte.

 

A vendég először egy négyzet alakú, kupolával fedett előcsarnokba lépett. Jövet-menet ez szolgált öltözőhelyiségül, s átmenetet biztosított az utca és a fürdőterem hőmérséklete között. Innen egy átmeneti helyiségbe jutott, ahol ülőpadok és csorgók álltak rendelkezésre, majd következett a tulajdonképpeni fürdőterem. Ennek a kupola alatti, központi részét termálfürdőkben lépcsőzetesen mélyült medence foglalta el, gőzfürdőkben pedig egy köldökkőnek nevezett márvány emelvény, a masszázs helye.

 

török fali kútA vallási előírás csak folyóvízben engedte a fürdést, ezért a termálfürdők medencéjében állandóan cserélődött a víz, a falaknál - mindkét típusú fürdőben - falikutakból csorgott kisebb mosdómedencékbe.

Felmelegített vízzel, ill. forró termálvízzel fűtötték a falakat és a padlót, amit időnként fellocsoltak. Ez adta az 50 fokos meleget, és a 100 százalékos páratartalmat, ami a török fürdők alapja.

A nagyteremben folyt a masszírozás és dögönyözés is. Az egyes helyiségekhez kisebb fülkék csatlakoztak, amelyekben az előkelőbb vendégek félrevonulva öltözködtek és fürödtek.

 

A török fürdőcsarnokban, fürdőmesterek segédkeztek a tisztulási folyamatban. Az izzadt bőrt olívaolajos szappannal kenték be, amit kefével vagy törölközővel dörzsöltek át, leradírozva minden szennyeződést. Ezután következett az alapos átmasszírozás, majd a pihenőben a kellemes ellazulás. A pihenő mindig is a társasági élet központja volt, frissítő mentateát szolgáltak fel, zeneszóval, verselő költőkkel.

török fürdő

 

A fürdőket általában déli váltással használták férfiak és nők, de voltak két részből álló ikerfürdők is, a két nem egyidejű kiszolgálására. Legtöbben a pénteki, nagy istentiszteletet megelőző napon keresték fel a fürdőket, de soha nem kellett attól tartani, hogy látogatók hiányában értelmetlenné válik folyamatos üzemeltetésük. Csütörtökön a legféltékenyebb férjnek is el kellett ide engednie asszonyát!

 

Délután, amikor a fürdőt zsibongó nők szállták meg, a szemlélődő, csendes bódulat helyére viháncolás költözött. Sok nő számára ez volt az egyetlen, de legfőbb menekülés a háremélet bezártságából!

 

S ha már menekülés, legyen teljes! Tudósítás a 17. század elejéről: „az asszonyok hetenként legalább háromszor-négyszer ellátogatnak a fürdőbe, néha azonban ez alatt az ürügy alatt máshová is, ahol kellemesebb öröm és gyönyörűség várja őket." Ami után az út megint csak a fürdőbe vezetett!

 

A muzulmán törökök a hévízi forrásokban gazdag magyar földön is több fürdőt építettek, melyek közül mára már csak néhány maradt fent (pl. a mai Rácfürdő, a Rudas, és a nyitott tetejű ilidzsa, a Lukács fürdő alapja).

 

(Forrás: Hegyi Klára: Tisztálkodás és fürdőélet a törököknél)

Webáruház készítés