Új jelszó kérése
 
EZ+AZ (blog)
2015.01.14 21:07

Segítség méhecskeszárnyakon

 

Segítség méhecskeszárnyakon!

Mostanában rendszeresen riogatnak bennünket a közelgő influenza járvány rémével, remélve hogy beoltatjuk magunkat, vagy engedelmesen bekapkodjuk a szintetikus pirulákat. Szerencsére egyre többen tudjuk, hogy az intelligens emberi szervezet – főleg, ha a természet ajándékaival rásegítünk – csodás gyógyító mechanizmussal rendelkezik!

méh

Egyik ilyen természeti kincsünk a propolisz, melynek gyógyhatását az emberiség a legrégebb idők óta ismeri. Arisztotelész „a fák könnyének” nevezte, s használta is a gyógyászatban.

méh

 

A propolisz olyan gyantás, ragacsos anyag, amelyet a dolgozó méhek a kaptár védelmére, a betolakodó baktériumok és egyéb kórokozók ellen gyűjtenek a fák rügyeiről, fiatal ágairól. Gyűjtés után átalakítják, azután a kaptárak tömítésére, és fertőtlenítésére használják.

A tiszta propolisz kimagaslóan hatékony elemekből áll: flavonoidok, vitaminok, aminosavak, enzimek, ásványi anyagok gazdag tárháza.

 

Leggyakoribb formája a tinktúra, amely egy tömény, alkoholos oldat. Használható belsőleg (ecsetelésre vagy lenyelve), és külsőleg is. Limonádéba, vízbe, kockacukorra, teába vagy egy kanál mézre csepegtessük. A propolisztinktúra adagja naponta kétszer (reggel és este lefekvés előtt) 15-20 csepp. Főként antibakteriális, gomba- és vírusölő, valamint gyulladásgátló hatását fejti ki ilyen formában (légúti, húgyúti betegségek, fertőzések, influenza, gyomorfekély stb.) de nagyszerű fájdalomcsillapító, méregtelenítő, élénkítő, regeneráló, immunerősítő is.

 

Méhészeknél mindig találunk propolisz kivonatot, de magunk is készíthetünk, az alábbi módon:méz

50 g, 80-96%-os alkoholhoz, kb. 15 g natúr propoliszt reszelünk, és egy sötét üvegbe töltjük (az alkohol lepje el). Natúr propolisz (száraz, morzsás anyag formájában) kapható a nagyobb bioboltokban.

Sötét, hűvös helyen állni hagyjuk 1-2 hétig, és mindennap alaposan összerázzuk. Ha kevesebb időnk van, vízfürdőben felmelegíthejtük az elegyet kb. 40 fokig, de így is rázzuk, és hagyjuk néhány napig állni. Végül az oldatot sűrű szitán vagy gézen átszűrjük.

Naponta kétszer 15-20 csepp, és a kórokozóknak nincs esélye!

Webáruház készítés