Új jelszó kérése
 
EZ+AZ (blog)
2015.04.16 22:38

Randevú az illatos fahéjjal!

 

Randevú az illatos fahéjjal!

Édességekben, fűszeres ételekben, italokban, párologtatóban, füstölőként - vagy akár a mi süteményt idéző szappanunkban - a fahéj sokak kedvence!

 

Fahéj


A fahéj évszázadok óta ismert igazi egzotikus fűszer. Már a bibliai időkben is használták mint illatszert és füstölőt, az egyiptomiak pedig balzsamozáshoz is alkalmazták.

 

Sri Lankából (Ceylonból) és Indiából származik. Valójában egy trópusi, örökzöld fa belső kérge, mely akár 10 méter magasra is megnőhet.

A portugálok, franciák és angolok, több száz éven át harcoltak egymással a kereskedelmi monopólium megszerzéséért. A 18. sz. végén nagy mennyiségben került be Európába, így már mindenki hozzájuthatott az eleinte csak nemesi asztalokon előforduló fűszerhez.

 

fahéj fa

 

Miután lehántják a fáról a kérgét, hagyják egy napig száradni és érlelődni, majd lekaparják róla a külső réteget. Ahogy a belső kéreg szárad, összetekeredik arra a jellemző fakéreg tekercsre, ahogyan ismerjük.

 

A Ceyloni fahéj rozsda,- vagy vörösesbarna színű, enyhén édeskés ízzel. 

A Cassia fahéj egy közeli rokon Malaysiából és Indonéziából.

Ez egy sötétebb vörösesbarna és vastagabb változat, melynek erősebb, és kissé keserédes az íze.

Mindkét fajta fahéj gazdag antiszeptikus illóolajokban, melyek segítenek az ételek tartósításában.

 

Indiában a fahéjat, mint egész fűszert használják, a kérget forró olajban sütik amíg ki nem tekeredik (ez nagyon fontos ahhoz, hogy az ízek kiszabadulhassanak), majd lehűtik a többi alapanyag hozzáadásával.

 

A gyógyászatban a fahéj emésztés serkentő, étvágy javító, gyomor erősítő, hangulat javító. Kedvező hatását írták le a szív és érrendszer, illetve a vércukor szint vonatkozásában is. Vírus és baktériumölő hatása révén a téli nyavalyák ellen is bevethető, például egy illatos tea formájában.

A fahéj bőrön alkalmazva nemcsak fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő, hanem javítja annak feszességét és rugalmasságát, és a vérkeringés élénkítése révén, a narancsbőr elleni kezelésekhez is kiváló.

 

Próbáld ki Te is FAHÉJAS MÁKOS szappanunkat, hogy bőröd fiatalosan friss legyen, a fürdés pedig igazi aromás élményt nyújtson számodra is!

 

Webáruház készítés