Új jelszó kérése
 
EZ+AZ (blog)
2015.02.17 22:17

Miért holt a Holt-tenger?

 

 

Miért holt a Holt tenger?
A Holt-tenger, egy lefolyástalan tó Izrael, és Jordánia területén. A tektonikus eredetű Jordán-árok legmélyebb részén található, és mintegy 400 méterrel a tengerszint alatt fekszik.

 

Holt tenger

 

Sótartalma oly nagy, hogy semmilyen élőlény nem él meg benne (ezért kapta a nevét is), leszámítva néhány – az utóbbi években, német és izraeli tudósok által fellelt – mikroorganizmus fajtát.

 

Holt-tenger

 

Bár a tóba ömlik a Jordán folyó (és még néhány kisebb hegyi folyam), ezek vízszintje folyamatosan csökken, ezért a tóba is egyre kevesebb víz érkezik. A csökkenő vízutánpótlás miatt a tó kettészakadt, a mélyebben fekvő északi rész mellett a déli fokozatosan kiszárad.
A tónak nincs elvezetése, azaz nem létezik olyan folyó, amely a Holt-tengerből eredne. Így a beérkező, különféle ásványi sókat tartalmazó víz, egyetlen úton képes eltávozni: párolgás révén.

 

A holt-tengeri só összetétele eltér a konyhasóétól, nagy mennyiségben tartalmaz kloridot, nátriumot, magnéziumot, és káliumot. A behordott sók koncentrálódnak a tenger vizében, és egyre sósabbá teszik azt. Az innen származó só és iszap népszerű gyógytermék az egész világon. Hatását számos tudományos kutatás igazolta.

 

Az iszap a hegyekből a tengerbe lehordott, üledékes agyagréteg eróziója révén keletkezik, melynek során, évezredeken át magába szívja a tengervíz tápláló ásványi anyagainak, nyomelemeinek nagy részét. Hatásait mindenekelőtt a száraz, problémás, pikkelysömörrel vagy ekcémával küzdő bőr kezelésében fejti ki látványosan.

Ezt a fantasztikus iszapot kevertük mi is HOLT TENGER KINCSE szappanunkba, hogy feltöltse, ugyanakkor méregtelenítse is bőrödet minden alkalommal, amikor ezt választod frissítő fürdődhöz.

 

Webáruház készítés