Új jelszó kérése
 
EZ+AZ (blog)
2014.07.08 18:18

Kókusz...dió...héjban

 

A kókusz a természet azon csodás ajándékainak egyike, melyet az ember minden részében kiválóan tud hasznosítani!

 

kókusz

 

A legtöbb kókuszt a Fülöp-szigeteken, Indonéziában és Indiában termesztik. Ezekben az országokban nagy hagyományai vannak a kókusz tiszteletének éppen úgy, mint sokoldalú felhasználásának.


kókuszpálmaIndiában úgy tartják, "aki kókuszpálmát ültet, edényt és ruhát, ételt és italt, saját maga számára lakhelyet, a gyermekek számára örökséget ültet".

A monszun közeledtével, a folyók és a tenger megbékítésére a vizekbe kókuszdiókat dobálnak.

Észak Indiában és Balin a kókuszdió az első számú termékenység szimbólum, Thaiföldön pedig a csecsemő, ünnepélyes keretek között elfogyasztott legelső, szilárd élelme.

Míg a kókuszdió virágzata fontos kelléke az indiai  esküvőknek, a dióban lévő természetes "higiénikus" kókuszvíz, nagy segítsége a termőterületek lakóinak, gyomor problémák vagy kiszáradás esetén.

 

A kókuszpálma akár 30 méter magasra is megnőhet, levelei több méter hosszúak. Termése a kókuszdió, melynek belsejében az értékes kókuszviz az érés közben sűrűsödik, és végül ebből alakul ki a gyümölcs húsa, a fehér kókuszbél. Minél érettebb a gyömölcs, annál kevesebb benne a folyadék, és vastagabb a húsréteg. Magát a diót, először zöld, majd az érés során sárgás, narancssárgás vastag héj borítja, melyet szedés után eltávolítanak róla, és hozzánk már a jól ismert formájában érkezik.
A friss gyümölcs igen tápláló, tele van ásványi anyagokkal, és számos, a szervezet számára szükséges vitaminnal.

 

kókuszdióA vízben áztatott és kipréselt bélből készül a kókusztej és kókuszkrém. A fehér, szárított és préselt maghús pedig – mely kb. 70%-ban tartalmaz olajat – a selymes kókuszolaj forrása.

A pálma virágjának nektárjából cukor készül, leveleiből csónakokat, zsúpfedelet készítenek. A rostokból szőnyegeket, kosarakat, lábtörlőket fonnak, héjával fűtenek, hamuját pedig fekete festékként használják.


A kókuszvaj jelentős mennyiségben tartalmaz telített zsírsavakat és fitoszterolokat, ezzel a száraz bőröket ápolja leginkább. Gyorsan, de nem túl mélyen szívódik a bőrbe, és igen sok antioxidánst tartalmaz, így regenerálja a bőr sejtjeit, és bársonyossá teszi a bőrfelszínt. Házi kozmetikumként sok mindenre használható, pl. smink lemosásra, szemránckrémként, ajakápolóként (akár egy kis mézzel keverve), és persze elsőrangú összetevője valamennyi szappanunknak.

 

tahiti nők haja

A Távol-Keleten élő nők rendszeresen használják a kókuszolajat hajuk ápolására, ettől olyan csodásan dús, egészséges és fénylő a hajkoronájuk. Érdemes követnünk a példájukat a vén Európában is, különösen a – ma oly divatos – sok hajszárítás, csavarás, vasalás, hajformázás korszakában!

Kend át nedves hajadat egy kevés illatos, szűz kókuszvajjal, és húzz rá egy zacsit, vagy csavard be a fejedet egy jó adag műanyag fóliába. Erre jöhet a törölköző, és egy órácska a kedvenc foglalatosságoddal! Ha meguntad, mosd át natúr samponnal a hajadat többször is, hogy ne maradjon benne olaj. Száraz, fénytelen hajra a legideálisabb!


A kókuszolaj 24-25 fokon válik folyékonnyá, ennél alacsonyabb hőmérsékleten szilárd, vajszerű. Nagyon  gazdag telített zsírsavakban, így igen stabil, és nagy hőmérsékletre is biztonsággal felhevíthető. Napjainkban Európában is felfedeztük étkezési zsíradékként, sütéskor, főzéskor kiválthatók vele az állati zsiradékok.

 

 

Webáruház készítés