Új jelszó kérése
 
EZ+AZ (blog)
2014.09.15 14:25

Egy kis szappan történelem

 

 

Rövid, múltidéző kalandozás az ősi szappanfőző műhelyek körül..

 

ősi szappanok

Feltételezések szerint, i. e. 2800-ban a babilóniak már zsírból és hamuból olyan szappant főztek, amit ruhák mosására alkalmaztak. Később az egyiptomi papirusztekercseken bukkan fel az állati és növényi zsírokból kevert szappanszerű anyag, melyet elsősorban bőrbetegségek, sebek gyógyítására, illetve mosásra is használtak.

 

ókori fürdőA föníciaiak faggyúból, bükkfahamuval főzve készítették a keveréket, ezt azonban inkább hajpomádénak használták.

 

Az ókori görögök vízzel, habkővel, homokkal dörzsölték bőrüket, a rómaiak illatosított olajok, homok, agyag segítségével tisztálkodtak. Galenus római orvos, a második évszázadban már a szappant ajánlja testmosási célokra, megelőzendő a bőrbetegségeket. Noha a nyilvános és magánfürdők a római birodalomban igen kedveltek voltak, a szappan viszonylag lassan terjedt el. Talán azért, mert külleme és szaga akkor egyáltalán nem volt vonzó, hiszen állati zsírból, nyers alkáliákkal főzték. Inkább tisztítottak, és mostak vele. Az elpusztult Pompei romjai között szappankészítő műhelyt is feltártak.

A 7. sz környékén az arabok használtak először növényi olajokat a szappan előállításához. Ezek már illatosabb, színesebb darabok voltak, és borotválkozáshoz is ajánlották őket.

 

Európában csak i. sz. 1000 körül indult meg - elsősorban Franciaországban (Marseille) és Olaszországban (Savona) - a szappan gyártása. E szappanfőző üzemek környékén akkoriban szörnyű szag terjengett a felhasznált állati zsiradékok miatt. 1200 körül a franciák már olívaolajat használtak a szappan előállításához, a 16. századra pedig már illatos, tetszetősebb szappanok születtek.

A kereskedelmi szappan készítésben két francia vegyész (Nicholas Leblanc és Michael Chevreul) felfedezései jelentették először a gyártás modernizálódását. Később egyre finomodtak a módszerek. Megszülettek az első átlátszó szappanok, és a mindenki számára elérhető, olcsó, de jó minőségű szappanok is.

 

Híres szappanok

Aleppo szappan

A szíriai Aleppo városából indult hódító útjára több mint ezer éve az Aleppo szappan, az első szilárd szappan. Tiszta olívaolajból és babérolajból főzték, és igen hosszú ideig érlelték. Bár gyártása mára némileg egyszerűsödött, ma is igen keresett, hagyományosan kiváló minősége miatt.

kasztíliai szappan

 

A kasztíliai szappan, az Aleppo szappan európai változatának tekinthető. A szintén kiváló minőségű szappan kizárólag olívaolajból készül, babérolaj nélkül, hiszen a spanyolországi Kasztília környékén nagy mennyiségben termő olíva, lehetővé tette ilyen irányú felhasználását is.

Webáruház készítés