Új jelszó kérése
 
EZ+AZ (blog)
2014.06.23 11:39

Barátaink, az AGYAGOK

 

Az agyag üledékes kőzet, mely finomszemcsés, igen kicsi – 0,02 mm szemcseméretű - összetevőkből áll.

 

agyagok

Az agyagásványokon (kaolinit, montmorillonit, stb.) kívül tartalmaznak kvarcszemcséket, szerves anyagokat, meszes vagy kovasavas kötőanyagokat. Egyes fajtái (így pl. a bentonit) nagy mennyiségű vizet képesek felvenni a kristályrácsok és a mikronméretű szemcsék közé, melyet finom kapillárisokban megkötnek. A szemcse mérethatárt azért szabták meg 0,02 mm-ben, mert az így kialakult hézagok bakteriálisan már nem járhatók át.

 

A természetes agyag tulajdonságait leginkább az agyagásványok, és azok arányai határozzák meg. A legfontosabb agyagásványok: kaolinit, montmorillonit, bentonit, illite. A tulajdonságokat meghatározó további tényezők: a mész, gipsz, vas, egyéb anyagok jelenléte.

 

Gyógyászati anyagként történő első feljegyzett használata, az ókori Mezopotámiából való. Az egyiptomi fáraók orvosai szintén gyakran alkalmazták a Nílus agyaghordalékát, mint gyulladás, és fertőzés gátló szereket. Jó volt a bőr sebeire éppúgy, mint belsőleg, pl. bélproblémákra. Kleopátra szépítőszerei között is szerepelt, hogy segítségével a királynő könnyedén megőrizze fiatalos arcszínét. Bennszülött népek az egész világon mind mai napig széles körben alkalmazzák.

 

agyagok

 

Kozmetikai szempontból az agyagoknak kicsit különböző hatásaik vannak, de mind rendelkeznek abszorbens tulajdonságokkal (megkötik a méreganyagokat külsőleg, belsőleg).
A kozmetikában használt agyagokat általában a színükkel jellemzik, melyek a bennük lévő összetevőkről ad képet: a zöld a redukáló vas ionoktól zöld, a sárga és a vörös valószínűleg az eltérő kémiai környezetben lévő, oxidatív vas iontól olyan, de emellett az adott lelőhelynek megfelelően még sokféle szervetlen ásványi anyag árnyalja a képet.

 

Mire használjuk őket?

 

Zöld Illite
Legfőképp zsíros bőrre, mélytisztításra és méregtelenítésre.

 

Zöld Montmorillonit:
Minden bőrtípus hálás érte. Magas szilíciumtartalma révén erősíti és rugalmasítja a bőrt, a hajat és a körmöket.

 

Rózsaszín kaolin
A vörös és a fehér agyagok keveréke. Az érzékeny, vízhiányos bőr nagyszerű támogatója.

 

Vörös Illite
Normál és száraz bőrre, szintén magas szilícium tartalommal. Megerősíti és rugalmassá teszi a bőrt, élénkíti a vérkeringést.

 

Fehér kaolin:
Minden bőrtípusra. Méregtelenít, kiválóan tisztít, bársonyosít.

 

Sárga Kaolin:
Normál és zsíros, érzékeny bőrre. Élénkítő hatású, tonizál, regenerál.


Agyaggal dúsított szappanjaink kiválóan tisztítják, méregtelenítik, regenerálják bőrödet,

próbáld ki Te is!

 

MARILLA Virágoskert szappan, rózsaszín agyaggal itt

MARILLA Szén szappan zöld agyaggal itt

 

Webáruház készítés