Új jelszó kérése
 
EZ+AZ (blog)
2014.12.17 00:10

Apróságok a selyemről

 

 

Icipici gubók, csodás fényes, és erős szálakkal! Apróságok a selyemről..

 

SelyemA hernyóselyem, a selyemhernyó mirigyváladékából keletkezett finom, fényes, rugalmas szál. Alkotóeleme a fibroin, amit a szericin tart össze. Kémiailag mindkettő a fehérjék csoportjába tartozik. Szövésre való alkalmasságát a kínaiak ismerték fel, már időszámításunk előtt 3000 évvel. Feldolgozásának titkát 25 évszázadon át oly szigorúan őrizték, hogy halálos bűnnek számított egy selyemhernyót, – vagy akár egy petét is – kivinni az országból!

 

Konfuciusz szerint a selyem története Kr. e. 2640 körülre nyúlik vissza. A legenda szerint ugyanis Hszi Ling Si kínai császárné véletlenül beleejtett forró teájába egy selyemgubót, ami a hőtől meglágyult, és hosszú, finom fonalat eresztett le.
selyem

 

Az ókori Kínában könyveket is írtak selyemszövetre. A selyemkönyveket leginkább felcsavarva tárolták, egy-egy ilyen tekercset csüannak neveztek.
Bár a kínaiak nagyon szigorúan őrizték a selyem titkát, időszámításunk szerint 200 körül az mégis eljutott Koreába, 300-ban pedig Indiába is.

 

Selyemgombolyító

 

A 18. században hazánkban is számos selyemmanufaktúra működött, többek között itt Óbudán, a selyemcérnázó (filatórium). Erről a gyárról kapta ma is ismert nevét az óbudai Filatorigát.

1786-ban kezdett dolgozni – ugyancsak Óbudán – a Selyemgombolyító.

 

A XX. század elején egy selyemgyár igazgatója jött rá arra, hogy a selyem kiváló bőrápoló tulajdonságokkal rendelkezik. Mindez azután vált világossá számára, amikor észrevette, hogy folyékony selyemmel dolgozó munkásnői kezének bőre átlagon felül selymes, ápolt és puha.

selyem

 

Mint kiderült, a selyem protein szerkezetileg nagyon hasonló az emberi bőrben található fehérjéhez, és igen gazdag aminosavakban. Könnyen bejut a bőr szöveteibe, javítva annak rugalmasságát, és kiegyensúlyozva nedvességtartalmát. A selyem saját súlyának akár 300-szorosát is képes vízből megkötni, így ideális hidratáló bőrápoló. Azóta használják luxus alapanyagként kozmetikumokban is.

 

SELYEM szappanunkba - a kiváló olajak és vajak mellé - mi is kevertük selyemproteint, hogy fokozzuk annak ápoló, selymesítő hatását. Mindezek mellett érintése is rendkívül kellemes, hiszen valóban olyan, mintha egy darab olvadó selyemmel kenegetnénk a bőrünket!

Webáruház készítés