Új jelszó kérése
 
EZ+AZ (blog)
2015.11.18 21:05

A kávé, és ami mögötte van!

 

A kávé, és ami mögötte van!
Sokan imádják, mások kerülik, de szerteágazóan színes kultúrájával ezer éve része életünknek.

 

kávé

 

kávécserjeA kávé sok fajtája közül, a két legelterjedtebb az Arabica kávé, és a Robusta kávé. A két fajta eltérő környezetet igényel. A csupán 900 méter feletti, trópusi területeken termő Arabica kávé adja a jobb alapanyagot, azonban kényesebb, termesztése több gondosságot igényel.

A Robusta kávé igénytelenebb, ellenállóbb, jobban tűri a hőséget és a nagy páratartalmat, és az alacsonyabban fekvő területeken is megterem.

 

A kávészemek szüretelését kézzel végzik, mert csak a piros, érett magokat lehet leszedni. Ezután a termőhelytől függően, száraz vagy nedves eljárással azonnal tisztítják és érlelik a szemeket, mert a kávébogyó nem tárolható. Ahol eleget süt a nap, ott a magokat négy hétig kiterítve szárítják,  majd egy hántológép segítségével a babszemet és a húst elválasztják egymástól.

 

Vietnamban és az Elefántcsontparton óriási vermekben elföldelik a magokat, majd a következő évben kiássák, és átmossák őket. Így a hántolás költségét megspórolják. Ahol viszont az időjárás csapadékosabb, ott nedves eljárással dolgozzák fel a kávészemeket. A kávébabot és a gyümölcshúst gépekkel elválasztják egymástól, majd a babot egy speciális folyadékban áztatják és mossák. Ezután elég 10-14 napi szárítás. A kávét mindkét esetben további tisztításnak, válogatásnak vetik alá, és ezután szállítják el.

kávé

 

A feldolgozás utolsó fázisa a pörkölés, amelyet folyamatosan emelkedő hőfokon végeznek. Utána derül ki, milyen minőségű a kávé, milyen íz- és illatanyagokkal rendelkezik.

 

A kávéivók tábora folyamatosan növekszik, és fogyasztása köré egyre vonzóbb és kifinomultabb mikrovilág épül!

A csodás italt sokféleképpen lehet elkészíteni, akár a hozzá használatos főző eszközt, akár a kávé-víz arányát, vagy akár a hozzáadott ízesítőket tekintjük.

 

Bár korábban a kávéivással kapcsolatban óvatosságra intettek orvosaink, mára számtalan jótékony hatását ismerjük mértékletes fogyasztásának.


kávé

A kávé serkenti az idegrendszer és a szív működését, növeli a vérnyomást és tágítja az agyi ereket (ezért csillapítja a fejfájást), gyorsítja az anyagcserét, és vízhajtó hatása is van.

Bár kissé savasít (az Arabica fajta azonban jóval kevésbé), javára írjuk, hogy élénkít és javítja a hangulatunkat, növeli teljesítményünket, ráadásul antioxidáns tartalma segít a szellemi frissesség megőrzésében.

A legújabb kutatások szerint védő hatású az Alzheimer és Parkinson kórral, a 2-es típusú cukorbetegséggel, tüdőbetegségekkel és a májgyulladással szemben, sőt, a kávéfogyasztást ma már összefüggésbe hozzák az alacsonyabb halálozási rizikóval!

Mint mindenben, itt is érdemes kitapasztalni saját szerveztünk igényeit és tűrőképességét!

 

Kávéimádók lévén, mi is megalkottuk MARILLA Narancsos Kávé szappanunkat, melyben a kávé és a narancs harmonikus elegyet alkotva, finoman radírozva frissíti és ápolja bőrünket, a természetesség jegyében!

Webáruház készítés