Új jelszó kérése
 
EZ+AZ (blog)
2014.08.30 00:00

A fenséges vanília

 

A vanília, a mexikói őserdőkből származó kúszónövény. Az orchideák családjába tartozik, és azok közül is az egyik legérzékenyebb faj, hiszen sok csapadékra, igen magas páratartalomra, ugyanakkor nem túl melegre (20-25 fok) van szüksége. Gyönyörű, sárga virága csupán egy napig nyílik, és a világon a második legdrágább fűszer, a sáfrány után!

vanília

vanilia

 

Az aztékok kincse annak idején uralkodójuk csokoládé italát ízesítette, és rajta kívül is csak az azték társadalom kiemelkedő, és gazdag tagjai számára volt elérhető.

 

Később a spanyol hódítók révén, igen hamar megszerették Európa uralkodóházaiban is. Nagy divattá vált a forró csokoládé vaníliával, és a franciák igen hamar felfedezték vágykeltő hatását is. A hölgyek bódultak az illatától, így válhatott a vanília, a parfümgyártók egyik kedvenc alapanyagává.

 

vanilia lián

Bár az 1800-as években a hollandoknak sikerült néhány – szigorúan védett – vanília liánt kicsempészni Mexikóból, a növényt nem tudták termésre bírni. Rájöttek, hogy csupán egyetlen, Mexikóban őshonos méhfajta porozza be a vanília virágját.

1841-ben, egy ültetvényen dolgozó rabszolgának – Edmond Albiusnak – köszönhető, hogy a vanília elérhetővé vált mindenki számára, ő ugyanis kitalálta, hogyan segíthető kézzel a virág beporzása. Miután a virág csak egy napig nyílik, ezt a műveletet igen gyorsan, és kellő hozzáértéssel szükséges végezni, különben a növény nem terem. Ezután is, még 6-9 hónapra van szükség ahhoz, hogy a vanília bab – mely a szüreteléskor még egyáltalán nem hasonlít az általunk ismert csokoládébarna aromarúdhoz – beérjen.

 

Jelenleg a világ legnagyobb vaníliatermesztője Madagaszkár, de jelentős mennyiség származik ReUnion, Mauritius, Comore Szigetek, Seychelle Szigetek, Tahiti, Indonézia, termőterületeiről is.

vanilia bab

Az ültetvényeken póznákra futtatják fel a növényt, a fürtökben termő zöld rudakat pedig szüretelés után többször leforrázzák, gőzölik, szárítják a napon, majd még hónapokig tovább érlelik. A folyamat pontos receptje gyártónként eltérő, ezért létezik többféle, különböző minőségű vanília. Az érlelés végére kialakul az aromás, illatos, sötétbarna fűszer, melyet azután gondosan csomagolva szállítanak a világ minden tájára.

 

Felhasználásakor a rudat hosszában kettévágva jutunk apró, összetapadt magjaihoz, mely a fenséges aromát hordozza, de a terméshéj is jól felhasználható.

A vanillin csupán az egyetlen anyag a 171-ből, mely a természetes vanília édes-selymes aromáját alkotja. Felhasználása igen sokrétű, a fagylaltokon át a süteményekig, az italokon át a dohány termékekig, mindenütt megjelenik.

Egyik legnagyobb felhasználója pl. a Coca-Cola, de a nagy parfümgyártó cégek is előszeretettel használják, pl. a Chanel, az Yves Saint Laurent, vagy a Lancome illataiban.

vanilia olaj

Könnyen készíthetünk finom vaníliás cukrot, ha a héjat egyben, vagy megőrölve hozzáadjuk a cukorhoz.

 

Vanília esszencia készítéséhez 8-10 vanília rudat vágjunk ketté, és vágjuk fel hosszában is. Tegyük bele 5-7 dl tiszta, jó minőségű vodkába, és helyezzük az üveget sötét, hűvös helyre. Néha összerázva, érleljük min. egy-két hónapig, de annál intenzívebb lesz az aroma, minél tovább hagyjuk állni.

 

Hasonlóan készíthetünk vanília olajat is, pédául édesmandula olaj, vagy sárgabarackmag olaj segítségével. 4-5 felhasított vanília rudat tegyünk bele fél liter olajba, és – néha felrázva – hagyjuk érni 1-2 hónapig.

 

Az esszencia jól használható süteményekhez, italokhoz, az olaj pedig kellemes, hidratáló összetevője lehet masszázskrémeknek, hajbalzsamoknak, arckrémeknek, fürdőolajoknak.

 

 

Webáruház készítés